Slováci pred žrebom kvalifikácie ME 2014 v treťom koši

18.04.2012 Celý región

Kodaň 18. apríla (TASR) - Slovenskí hádzanári budú pred piatkovým žrebom kvalifikácie majstrovstiev Európy 2014 v Kodani (18.00) figurovať v treťom koši a v skupine sa teda stretnú s dvoma favoritmi. O nasadení rekordných 39 účastníkov kvalifikácie rozhodlo aktuálne postavenie v európskom rebríčku mužských reprezentačných tímov.

Slováci sa v tretej sedmičke ocitli najmä preto, že na uplynulom európskom šampionáte v Srbsku nepostúpili zo základnej skupiny a obsadili posledné 16. miesto. Spoločnosť v koši im robia Rusi, Portugalci, Litovci, Čiernohorci, Holanďania a Bielorusi a teda s nikým z tohto poltucta sa zverenci trénera Petra Dávida v skupine nestretnú.

V prvom koši najvyššie nasadených musžtiev figuruje Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Island, Poľsko, Srbsko a Nemecko, z druhého koša dostanú Slováci niekoho zo sedmičky Maďarsko, Nórsko, Švédsko, Slovinsko, Macedónsko, Česko a Rakúsko. V najnižšom štvrtom koši je zatiaľ známy iba jediný účastník - Bosna a Hercegovina, ostatných šesť tímov vzíde z júnovej predkvalifikácie, v ktorej účinkujú Ukrajina, Fínsko, Cyprus, Luxembursko, Grécko, Švajčiarsko, Taliansko, Veľká Británia, Izrael, Rumunsko, Belgicko, Írsko, Estónsko, Lotyšsko, Turecko a Malta.

Keďže podľa nového systému majú účasť na šampionáte už istú iba usporiadatelia, vzíde z kvalifikácie namiesto 14 až 15 účastníkov ME. Z miestenky sa budú tešiť všetky tímy na prvých dvoch miestach a najlepší z mužstiev na tretích priečkach, pričom v tabuľke tretích sa budú počítať iba výsledky s prvými dvoma.

Kvalifikácia odštartuje na jeseň, ešte predtým čaká Slovákov dvojzápas play off majstrovstiev sveta 2013 s Bieloruskom.

Nasadenie do košov pred žrebom ME 2014:

1. kôš: Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Island, Poľsko, Srbsko, Nemecko

2. kôš: Maďarsko, Nórsko, Švédsko, Slovinsko, Macedónsko, Česko, Rakúsko

3. kôš: Rusko, SLOVENSKO, Portugalsko, Litva, Čierna Hora, Holandsko, Bielorusko

4. kôš: Bosna a Hercegovina a šesť postupujúcich z predkvalifikácie (víťazi skupín a dvaja najlepší z druhých miest)
 

Vyberte región